Program: L-V: 9:00 - 20:00

S: 9:00 - 14:00

Puntea dentara

Ce este puntea dentara?

Lipsa dintilor schimba forma fetei si atunci trebuie sa inlocuim dintii lipsa prin punti dentare.

Puntea dentara este o lucrare protetica care se inlocuieste, unul sau mai multi dinti lipsa, prin intermediul unei lucari protetice, care se ancoreaza pe dintii restanti, prin intermediul unor coroane dentare.

Rolul unei punti este de a restabili masticatia, fonatia si estetica. Atunci cand este bine executata, integrarea ei in gura este perfecta.

O punte dentara clasica este compusa din dintele sau dintii “falsi” care inlocuiesc dintii lipsa si doua sau mai multe coroane dentare, care servesc la ancorarea puntii pe dintii invecinati dintilor care lipsesc.

Puntile dentare sunt recomandate atunci cand unul sau mai multi dinti care lipsesc determina:

  • modificarea fizionomiei si a aspectului cavitatii bucale
  • afectarea masticatiei
  • migrarea atat a dintilor opusi dintilor lipsa cat si a dintilor de langa dintele care lipseste
  • afectarea vorbirii

Materialele din care se poate confectiona dintii din puntea dentara pot fi diferite (acrilat, materiale fotopolimerizabile, ceramica, etc).
Acestia se monteaza pe o armatura de aliaj metalic (aliaj cu crom, cobalt, nichel si chiar aur) sau pentru un aspect mai estetic, se monteaza pe o armatura de zirconiu sau de caramica.
Puntile dentare cela mai estetice si mai durabile au in compozitia lor dinti de ceramica.

Atunci cand lipsesc mai multi dinti se poate apela la inserarea unor implante care sa serveasca drept suport pentru o punte dentara.

Puntile se pot realiza clasic in laboratorul dentar sau modern in cabinetul stomatologic.

Etapele montarii unei punti protetice

Se va face o anestezie in zona interesata. Dintii vecini dintilor lipsa (dintii stalpi) se vor prepara prin indepartarea unei portiuni din smalt pentru a crea spatiu pentru viitoarea coroana. Dupa caz se va face extirparea nervului dintilor stalpi. Se trece apoi la amprentarea acestor dinti preparati, amprenta care va fi folosita pentru fabricarea puntii in laboratorul dentar.

La a doua programare se realizeaza proba metalului sau a zirconiului si se ia culoarea viitorilor dinti in functie de culoare dintilor naturali ai pacientului.

La a treia programare se va face cimentarea temporara pentru cateva saptamani pentru verificarea adaptarii. Ulterior se va cimenta definitiv.

Prin metoda moderna 3D de cabinet, dupa prepararea dintilor stalp de catre medicul stomatolog, se va face o scanare intraoala si se va realiza si cimenta puntea protetica pe loc in cabinet.

Din pacate se pot face punti de doar 3-4 elemente.

Ingrijirea puntii dentare este foarte importanta

Trebuie sa practicati o igiena dentara corespunzatoare:

  • Curatati puntile dentare in fiecare zi astfel preveniti cariile dintilor stalpi, respiratia urat mirositoare si bolile gingivale
  • Curatati spatiul de sub dintele fals in fiecare zi
  • Pastrati dintii stalpi sanatosi deoarece acestia servesc drept sprijin pentru puntea dentara
  • Cel putin odata pe an apelati la medicul stomatolog, pentru verificarea igienei bucale si realizarea unui detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si airflow.
  • Spalati dintii de cel putin doua ori pe zi si folositi ata dentara zilnic, pentru curatatrea spatiului dintre punte si dintii naturali
  • Achizitionati de la farmacie periute interdentare care sa va ajute sa curatati spatiile greu accesibile
  • Razuitorul de limba este un mijloc auxiliar de mentinere a igienei bucale care va va ajuta sa indepartati bacteriile urat mirositoare de pe limba
  • Dusul bucal este un mijloc modern de mentinere a igienei bucale
  • Mancati alimente moi sau alimente taiate in bucati mai mici pana va acomodati cu puntea dentara
  • Mancati echilibrat si sanatos pentru a avea o stare buna de sanatate
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Okay